vecka 4 – Potatopirates

Hallå där!
Eftersom jag glömde presentera mig och berätta vilket spel vi utvecklar på förra inlägget så tänkte jag skriva några rader om det nu. Jag heter Ricardo Aranda och är lead artist för grupp 18. Vi sitter just nu och utvecklar en space shooter som heter Potatopirates of the prohibition. Där får du som spelare styra ett flygplan som är lastad med potatis som du ska smuggla till olika städer i USA. Problemet är att polisen är efter dig och du måste antingen flyga utan att bli upptäckt eller ta konsekvenserna i en bullet hell.

En av uppgifterna jag hade denna vecka var att göra en animation på en explosion som vi behövde till diverse saker i spelet, så som när fiender dör eller när vi spränger en av våra power-up som är en raket i form av ett fyrverkeri.

Innan jag satte igång och började rita så googlade jag upp några referensbilder på explosioner och på explosions sprite sheets, bara för att få en idé på hur det kan se ut. Att hitta referenser tog kanske fem minuter sen var det bara att börja rita. Jag använde mig av Photoshop för att göra animationen, men skulle i framtiden vilja lära mig att använda Animate.
I Photoshop finns det två olika sätt att animera på, en frame animation och en video timeline. Jag använde mig av frame animation eftersom jag tycker det är enklare.  PS explosion.pngHär på bilden kan ni se alla mina frames längst ner i bilden, det blev totalt 16 frames.

Jag började animationen med att rita ut början av explosionen och sen kopiera det lagret och förstora bilden för att sen rita lite till på den kopierade lagret. Det var så jag i princip gjorde under hela animationen. Men innan animationen var helt klar så gjorde jag en cirkel med rätt diameter som representerade hur stor slutet av explosionen skulle vara. Det fick vara min guide under arbetsprocessen. Antal frames som jag gjorde blev en höftning men jag hade alltid i åtanke i att ju fler frames som är väldigt lika varandra blir en långsam animation, och en explosion ska gå snabbt. på den nionde framen så är explosionen klar och resterande frames är en animation då allting börjar att upplösa sig för att sen försvinna.
Efter att jag hade fått en fullt fungerande animation började jag spela den om och om igen för att se om animationen var snabb nog eller om den var för långsam. Jag bestämde mig för att radera några frames jag hade i början av animationen så att det skulle bli snabbare. Nu när jag tänker tillbaka så hade jag kanske kunnat raderat nån extra frame, men jag är nöjd med resultatet.
ExplosionHär ser ni resultatet 🙂
Senare i utvecklingen kommer vi att göra åtminstone en till explosion animation för att få lite variation i spelet.

Tack och hej
//Ricardo

En reaktion till “vecka 4 – Potatopirates

  1. Tjena Ricardo!

    Snygg animation! Du beskriver dina tankegångar utförligt och det är enkelt att hänga med i texten. Bra att du börjar med att berätta vilket spel ni utvecklar, samt lite narrativ, vilket inte skadar (något som jag har glömt med mina blogposter, två veckor i rad). Du förklara tydligt vad denna artefakt är och du förklarar även hur den kommer att användas, som exempelvis när fiender dör eller när man spränger någon med en av era power-ups.

    En sak i texten som du kunde utveckla mer på är varför du valde frame animation istället för timeline animation. Du berättar bara att det finns två olika sätt att animera och att du valde frame animation för att det är enklare utan någon vidare förklaring. Asså jag fattar vad du försöker förklara och jag håller med dig till 100%, men det skadar inte att ha med en enkel förklaring ifall om man inte har animerat tidigare i Photoshop. Du har också med en bild med dina frames i Photoshop vilket är schysst, men jag skulle däremot rekommendera att använda en sprite sheet om man vill vissa sina frames. Shit, nu låter jag petig, men det betyder bara att jag hade svårt att hitta något som kunde utvecklas.

    Men annars finner jag ditt inlägg värdefullt och du förklarar tydligt din arbetsprocess. Jag kommer nog säkert testa cirkelmetoden(vet inte vad man ska kalla det) som du förklara, ifall om jag behöver animera explosioner.

    Bra jobbat och lycka till! 😀

    Kadar Ali, Grupp 16

    Gilla

Lämna en kommentar